FI/EN   info@trojanhorse.fi / Facebook

Trojan Horse FAQ
Miksi järjestätte Trojan Horse kesäkoulun?
Meistä tuntuu että suomalaisen muotoilukoulutuksen, ja -keskustelun pitäisi pohtia rohkeammin muotoilupraktiikoiden tulevaisuutta ja vaihtoehtoisia maailmankuvia. Toivomme että Trojan Horsesta voisi tulla kestävä alusta joka pitäisi yllä yhteiskunnallista ja kriittistä muotoilukeskustelua suomessa.
Kenelle kesäkoulu on tarkoitettu?
Vuoden 2016 kesäkoulu on tarkoitettu muotoilun ja arkkitehtuurin ba-tason opiskelijoille. Emme ole kuitenkaan näistä kriteereistä tarkkoja ja siis kuka tahansa joka tuntee itsensä muotoiluopiskelijaksi on tervetullut mukaan vuoden 2016 kesäkouluun.
Keitä kesäkoulun osallistujat ovat kesällä 2016?
Saimme ihania hakemuksia graafisen muotoilun, arkkitehtuurin, vaatesuunnittelun, palvelumuotoilun, creative sustainabilityn ja kalustemuotoilun opiskelijoilta. Opiskelijat tulevat suurilta osin muotoilukouluista eri puolilta Suomea, muutama Tallinnasta ja Tukholmasta.

Mentoreiksi vouden 2016 kesäkouluun tulevat muotoilija Katharina Moebus, palvelumuotoilija Adrià Garcia Mateu, graafiset muotoilijat Hanna Nilsson and Rasmus Svensson (PWR Studio) sekä arkkitehti ja teoreetikko Markus Miessen.
Onko vastaavia kesäkouluja maailmalla muita?
On, katso esimerkiksi näitä: http://asterisk.ee/ http://summer.hackersanddesigners.nl/ http://1968.helsinkidesignlab.org/request.php http://raumexperimente.net/en/
Kriittisen muotoilun ja arkkitehtuuriteorian luennot ovat usein niin kuivia ja tylsiä.. Miten kesäkoulu eroaa seminaareista, miksen vain katsoisi luentoja youtubesta?
Niin, kesäkoulussa youtube-luentoja voi katsoa yhdessä vaikka leirinuotiolla istuen...
Mitä kriittinen muotoilu ja -arkkitehtuuri tarkoittaa?
Toisille se saattaa tarkoittaa ongelmien ratkaisemisen sijaan kysymyksien herättämistä ja toisille ehkä oman tekemisen taustalla olevista elämän peruskysymyksistä ja -tarpeista tietoiseksi tulemista. Joillekin kriittisyys saattaa tarkoittaa kokeellisten, alistettujen tai unohdettujen muotoiluperspektiivien esiintuomista. Yleisesti ottaen kriittisyydellä voitaisiin ehkä tarkoittaa toimintaa joka uudelleenmäärittelemään sitä kuka muotoilija tai arkkitehti on, tai mitä muotoilija tai arkkitehti tekee.
Onko kesäkoulussä sääntöjä?
Leiriyhteisöllä tulee olemaan sekä yhteisen hyvinvoinnin että kokeellisuuden nimissä erilaisia sääntöjä jotka kuitenkin asetetaan kyseenalaiseksi leirin aikana.
Saako saarelle tuoda päihteitä?
Leirisaari on Helsingin kaupungin leiri- ja virkistyskäytössä. Saarella kaikenlaisten päihteiden käyttö on kielletty. Tupakoinnille on merkattu omat paikkansa.
Kannattaako leirille ottaa mukaan omaa tietokonetta?
Leirin sijoittuminen saariympäristöön ei ole tarkoitus olla Robinson Crusoemainen pako ympäröivistä yhteiskunnista, vaan paikka, jossa omaa tekemistä voidaan tarkastella kriittisen välimatkan päästä. Siksi se, mitä kukin kokee oman olemisen ja tekemisen kannalta merkitykselliseksi tai välttämättömäksi on jotain, mitä kaikkien on määriteltävä itse.

Kannattaa kuitenkin huomioida että meillä ei ole leirin puolesta vakuutusta, joka tarkoittaa sitä, että kaikki leirille tuotavat laitteet ovat omalla vastuulla. Teknisille laitteille kannattaa ottaa vesitiivis suojapussi.
Onko leirisaarella wi-fiä?
Saaren päärakennuksella on avoin Stadinetti sekä joitain pistokkeita laitteiden lataamista varten. Leirissä meillä ei ole sähköä, tai ei ainakaan tavallista vaihtovirtasähköä. (saattaa olle että mäillä on joitain aurinkopaneeleja tms.)
Eletäänkö leirillä yhdessä koko ajan?
Vaikka leirin ohjelma korostaakin yhteisöllisyyttä ja keskusteluja emme halua viedä tilaa muunlaisilta olemisen tavoilta. Leirisaari on suuri ja koostuu useasta erilaisesta alueesta joten omalle ajalle on varmasti tilaa.
Millä kielellä leirillä kommunikoidaan?
Sekä leirille tulevat mentorit, että osa opiskelijoista, puhuvat englantia ja siksi opetus onkin hyvin suurilta osin englannin kielellä. Leiri kuitenkin korostaa epämuodollisia kohtaamisia ja keskusteluja, ja siksi täydellisen design englannin puhuminen ei ole välttämätöntä.
Pitääkö leirillä tehdä jotain?
Jos tekeminen tarkoittaa joidenkin muotoilutekemistä koskevien ennakko-oletusten täyttämistä niin ei. Opiskelijoiden ei oleteta edustavan omaa alaansa tai toisintavan jo olemassaolevia stereotypioita.
Ketä ihmisiä leirille osallistuu?
Leirille osallistuvien porukka koostuu leiriläisistä, mentoreista sekä järjestäjistä. Leiriläiset tulevat eri kouluista ja erilaisilta muotoilun ja arkkitehtuurin aloilta. Troijan hevosia on yhteensä noin 30.
Onko elokuussa kylmiä öitä?
Voi olla. Illat ovat todennäköisesti viileitä, vaikka päivisin saattaa kuuma. Tuo lämpimiä vaatteita ja hyvä makuupussi. http://ilmatieteenlaitos.fi/elokuu
Millainen on tarpeeksi hyvä teltta?
On tärkeää että teltta pitää vettä. Leirialueella on puisia teltta-alustoja jotka tekevän telttapohjasta tukevan ja auttavat pitämään teltat kuivina rankemman sateen yllättäessä.
Pitääkö leirille tuoda omaa ruokaa?
Leirimaksu kattaa ruokailut leirin aikana. Saarella on oma keittiö jonka ruokia syömme. Kauppaa saarella ei ole joten kaikki ylimääräinen, herkut tms., kannattaa tuoda jo leirin aluksi mukaan saarelle.
Entä jos on vieraantunut luonnosta?
Mitä se joka ei ole luontoa oikeastaan on? Ja mitä luonnossaoleminen voisi tarkoittaa? Saaren monet rakennukset ja fasiliteetit mahdollistavat monenlaisia erilaisia olemisen muotoja. Kuitenkin, jos sinusta tuntuu että urbaani ymäristö on sinulle välttämätön, kokeile teltassa nukkumista mahdollisimman pian ja kerro meille jos teltassa nukkuminen tuntuu mahdottomalta niin voimme selvittää mitä voimme asialle tehdä.
Voiko leirisaarelta poistua leirin aikana?
Lautta saareen ja sieltä pois liikennöi tarvittaessa päivittäin. Leiriaikatauluun on myös varattu päivä jolloin voi vapaasti käydä esimerkiksi Hangossa tai Helsingissä.
Entä jos sataa koko leirin ajan?
Leirialueella on käytössämme erilaisia sisätiloja ruokailukatoksista tanssilavaa muistuttavaan entiseen navettaan, erilaisiin kellaritiloihin ja päärakennuksen ruokalaan. Todellisessa ääritilanteessa voimme siirtyä kaupunkiolosuhteisiin.
Onko saarella peseytymistiloja ja sisävessa?
Käytössämme on saaren yleinen sauna jossa on suihku ja normaalit pesutilat. Saarella on ainoastaan ulkohuusseja.
Onko Bengtsårissa punkkeja ja käärmeitä?
On, kyykäärmeet ovat loppukesästä jo kasvaneet isoiksi ja pysyvät poissa ihmisten lähettyviltä, päivittäisten punkkitarkastuksien tekeminen kannattaa kuitenkin ottaa tavaksi leirin aikana. Jos koet olevasi erityisen suosittu punkkien keskuudessa voi puutiaisaivokuumetta vastaan ottaa rokoitteen.
Onko meressä elokuussa sinilevää?
Ehkä, mahdollisesti. Saattaa olla. Yleensä pahin leväaika on kuitenkin heinäkuussa..
En pääse leirille mutta haluaisin tulla mukaan Trojan Horsen toimintaan myöhemmin, onko se mahdollista?
Kesäkoulun lopuksi Bengtsårin leirisaarella järjestetään kaikille avoin Trojan Horse -festivaali jonka sisällöstä vastaavat yhdessä kesäkoulun opiskelijat ja mentorit. Voit liittyä mukaan järjestämään tulevia tapahtumia ja kesäkouluja. Tarkoituksenamme on järjestää myös joitain pienempiä tapahtumia vuoden aikana eri paikoissa ja konteksteissa. (Lähetä meille sähköpostia jos haluaisit meidän osallistuvan johonkin!)

Pysyt ajan tasalla seuraamalla Facebook sivujamme.

Tämän lisäksi voit liittyä yhdistyksemme kannattajajäseneksi tukemaan tulevien tapahtumien järjestämistä rahallisesti.
Entä jos joudun perumaan ilmoittautumiseni?
Ilmoitathan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa jos et pääskään mukaan kesäkouluun niin voimme vielä antaa paikkasi jollenkin muulle. Jos perut elokuun alun jälkeen emme voi maksaa leirimaksuasi takaisin. Leirimaksu palautetaan vain lääkärintodistusta vastaan.
Miten valmistaudun kesäkouluun?
- Lue lukulistallamme olevia mentoreiden meille lähettämiä tekstejä. (näiden pohjalta käydään keskusteluja leirin aikana) - Täytä Fictional Designers of the Near Future? -kysely
- nuku teltassa ainakin yhtenä yönä ennen leiriä